11 juli 2007

 

MISSIE VOLBRACHT

 

 

Op Vrijdag 29 Juni 2007 gingen de deuren van het Londense Missionaire Instituut (MIL: Missionary Institute London)  definitief dicht.

40 jaar lang werden hier mensen opgeleid; van nu af aan zullen de studenten uit Azie en Afrika in andere continenten opgeleid worden.

 

In het volgende artikel beschrijft de president, Rev. Danilo Castello,  de korte maar intense geschiedenis van het instituut:

 

In de laatste 40 jaar mocht het instituut, vele honderden studenten ontvangen.

Zeven werden bisschoppen. Sommige van hen werden martelaars, waarvan 3 priesters, die hun leven gaven voor gerechtigheid en Vrede:

  1. In 1994 in Tizi Ouzou, Algerije:  Christian Chessel, Witte Pater.
  2. In 2004 in Uganda: Declan O’Toole MHM;
  3. En een paar maanden geleden in Kenya: Martin Addaie, Witte Pater.
  4. De voorspelling van Kardinaal Heenan bij de officiële opening van het MIL in 1969, dat sommige van de toenmalige studenten martelaar zouden worden, ging hiermee in vervulling.

DE MIL, EEN UNIEK INSTITUUT

 

Een vroegere president van het instituut, Larr Nemer, dacht dat deze sluiting niet  ongemerkt voorbij mag gaan.   Hij beschrijft het instituut als uniek, voortgekomen uit het verzoek van het 2de Vaticaanse Concilie  dat missionaire instituten  de handen ineen zouden slaan en samenwerken.

 

Er bestaat geen andere plaats in de wereld waar missionaire  congregaties, samen een theologische opleiding opzetten, en waar Missie het centrale punt was van het curriculum, ingebed in het leven van staf en studenten.

 

Hij schrijft dat toe aan de leden van de faculteit, waarvan de meeste missionaire ervaring hadden.

 

Het Mil  werd opgezet eind jaren 60 door de Mill Hill misionarissen en de Witte Paters.   Zij realiseerden zich dat 2 grote seminaries, zo dicht bij elkaar, in Noord Londen,  een verspilling van krachten was. In het 2de Vaticaans Concilie werd gesproken over het samen voegen van  seminaries en andere opleidingen.

 

Dit inspireerde de 2 rectors in die tijd tot het zoeken van mogelijkheden. Pater  Patrick Fitzgerald M.Afr., rector in St. Edward’s College en Father James Cowan MHM, rector van St. Josef’s College,  begonnen te werken aan het project van samenwerking.   Het idee werd met interesse bekeken door de andere missionaire instituten.

 

 

Dit was een mijlpaal in de geschiedenis van het missionaire denken in Engeland en Wales.

Kort daarna  begon men met de academische  activiteiten op het terrein van de beide colleges.

 

OPRICHTING VAN HET MISSIONAIR INSTITUUT
EN ERKENNING DOOR LEUVEN EN MIDDLESEX

 

Na een paar jaar, kwamen deze 7 missionaire instituten overeen het “Missionary Institute Londen”, MIL, op te richten. Kardinaal Heenan opende het nieuwe instituut in September 1969.

De Stichters  stipuleerden dat de opdracht van het Instituut was:

Aan de nieuwe generatie missionarissen een degelijke academische opleiding te geven, terwijl alle congregaties en sociëteiten op basis van gelijkheid zouden deelnemen.

 

De structuur van het MIL werd eerst geconsolideerd door een samenwerkings verband, en affiliatie, met de Universiteit van Leuven in 1974.

20 jaar later, in 1995, werd  het basis programma van het MIl erkend door de Middlesex  Universiteit.

Dus ook hier waren de missionarissen trouw aan hun roeping door nieuwe paden te gaan en nieuwe horizonten te openen. 

 

De samenwerking met de lokale seculiere universiteit van Middlesex resulteerde in 207 gegradueerden in net 12 jaar.

In Juni 1996 kon de Mill een Master’s graad aanbieden, omdat de Middlesex universiteit het programma van toegepaste Theologie, Vrede en Gerechtigheid en Missiologie, erkende.

 

HERLEVING VAN DE MISSIONAIRE GEEST

 

Een van de prioriteiten van de staf was om altijd theologie te doceren met  oriëntatie op Missie, en in de korte tijdspanne van zijn bestaan, leverde het instituut op verschillende manieren een grote bijdrage aan de herleving van de missionaire geest in Engeland.

 

Na 1995, toen het programma voor Pastorale theologie werd erkend door de Middlesex universiteit, stond de deur wagen wijd open voor allerlei  pastorale opleidingen voor al of niet gewijde bedienaars.  In feite was het een concreet antwoord op de uitnodiging van de bisschoppen, in hun schrijven: “The Sign we give”, om de training van pastores, leken of priesters, in eenzelfde instituut te laten plaats hebben.

 

Minder zichtbaar speelde the Mil ook een grote rol in het tegenwoordig stellen van academisch gevormde missionarissen in de lokale kerk en in de Britse samenleving. Eamonn O’Brien, missionaris van Columbaanse congregatie en lector  van de Mil,  zegt, dat  er dikwijls een beroep gedaan werd op de staf voor lezingen en conferenties in het land. Een beroep waar de Mil  erg graag op in ging.

 

NIEUWE UITDAGING

 

Er waren ongeveer 2500 studenten aan de Mil en bijna 700 van hen zijn priester gewijd.   Maar de laatste jaren zijn er grote veranderingen opgetreden. De algemene overste van de Mill Hill, Father Tony Chantry,  zegt dat er een heel nieuw concept nodig is en dat wij de uitdaging aan moeten gaan om onze opleidingen te verplaatsen naar andere delen van de wereld,  om te kunnen beantwoorden aan de nieuwe realiteit.

 

De laatste jaren komt de grote meerderheid van de kandidaten van de congregaties en gemeenschappen, die de Mil oprichtten, de meerderheid van die kandidaten komt uit andere werelddelen dan Europa en Amerika.

Dus de congregaties en sociëteiten  hebben hun trainings programma’s verlegd naar de delen van de wereld waar hun kandidaten vandaan komen.

 

In Afrika zijn de missionaire instituten gestart met ambitieuze opleiding programma’s. Er worden universiteiten geopend in Soudan, Ethiopië, Zambia, Ivoorkust en andere landen.   De volumineuze bibliotheek van het Mil wordt overgedragen aan de bisschop’s conferentie van Zambia , bestemd voor de eerste Katholieke Universiteit in dat land.

 

TANGAZA COLLEGE KENYA

 

Tangaza College in Nairobi, Kenya, geeft een goede academische vorming aan duizenden  theologie studenten van verschillende  missionaire instituten.

40 jaar mag een korte tijd zijn,  maar de idee, om samen te werken in seminaries en andere opleidings programma’s van verschillende missionaire  congregaties en sociëteiten, leeft voort.  De missionaire opdracht van Mil heeft vrucht gedragen.


 Verder: homilie van Pater Thomas Ryan bij de sluiting van het laatste Academisch Jaar:

vert. H.v/d Paverd m.afr.

 

 


Webmaster-NL

Vorige pagina